Kom ud af afhængigheden med et ophold på et misbrugscenter

Kom ud af afhængigheden med et ophold på et misbrugscenter

Et misbrug er defineret som et forbrug, som har taget overhånd, og har efterladt den misbrugsramte uden kontrol. De fleste former for misbrug har et bestemt stof som objekt – de såkaldte substans misbrug – men der findes også misbrug, som er betinget af afhængighed af eksempelvis spil eller spil. Fælles for alle typer misbrug er, at de har at gøre med belønnings-centeret i hjernen, som fortæller kroppen, at den skal udskille dopamin.

På et tidspunkt vil balancen tippe, således at kroppen har brug for substansen – i første omgang til at udskille dopamin, og bedøve andre sanseindtryk, således at den misbrugsramte oplever sin eftertragtede rus, og siden til at opretholde et ganske almindeligt funktions niveau. Dette sker, når tolerancen over for stoffet øges. Når det handler om alkoholikere taler man om en decideret ”funktions promille”, som er betegnende for den mængde af alkohol, som skal være tilstede i den misbrugsramtes blod, førend vedkommende kan udføre selv de mest basale gøremål.

Hvordan kommer man ud af et misbrug?

Når misbruget først er kommet så langt ud, at kroppen ikke længere kan fungere uden stoffet, skal der professionel hjælp til, førend den misbrugsramte kan komme tilbage på rette kurs. En misbrugsbehandling består i de indledende faser af afgiftning eller afrusning, hvor kroppen vænnes fra de høje doser af stoffet. Dernæst skal den psykiske og mentale afhængighed udryddes. Den misbrugsramte vil i et professionelt afvænnings forløb blive tilbudt behandling, som har til formål at bygge hans eller hendes selvværd og selvforståelse op på ny. Gennem intensiv terapi vil den misbrugsramte få de nødvendige redskaber, som skal til for at kunne genoptage tilværelsen – fri for stoffer og misbrug.

Hos Behandlingscenter Stien tilbydes misbrugsbehandling med terapi, som har afsæt i Minnesota kuren – en af de mest vellykkede former for behandling af misbrug. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk