termisk kikkert

den termiske kikkert er praktisk under jagten

den termiske kikkert er praktisk under jagten

advertorial

Som menneskets sanseapparat er indrettet kan vi ikke se alle bølgelængder af lys. Med en termisk kikkert kan man se dele af det ellers usynlige spektrum. 

Som mennesker har vi på mange måder et udmærket syn. Vi kan se mange farver og vi kan bedømme dybde og afstande ret godt som de rovdyr vi oprindeligt er. Men vi kan ikke se varmeudstråling, der ligger i et andet spektrum end vore øjne kan se. Derfor er en termisk kikkert et uundværligt stykke værkstøj for en jæger, en soldat eller andre, der har behov for at kunne orientere sig i omgivelserne og se for eksempel varmen fra levende kroppe.

termisk kikkert

med en termisk kikkert kan en jæger se et dyr igennem krat og buske, jo mere varmeudvikling fra dyrets krop i forhold til omgivelserne, des klarere står den frem i kikkerten. det forbedrer hele jægerens oplevelse under jagten. En anden type natkikkert er den lysforstærkende kikkert, der ikke viser varmeforskelle men udnytter selv meget svagt lys og forstærker det, så man ser tingene klarere.

Stor militær værdi at kunne se om natten

Det at kunne se om liv og bevægelse om natten, ja endda tværs igennem buske og beplantning, har selvfølgelig stor værdi for militæret. Da køretøjer og generatorer også udsender meget varme, kan man også dårligt gemme dem for en observatør med en termisk kikkert – uanset hvor godt man sløre sig med net og andet.

Selv nok s meget græs i hatten og grøn farve i ansigtet får ikke varmeudstrålingen fra din krop til at forsvinde. Mange overvågnings- og observationssystemer inden for militæret benytter derfor også termisk optik. men det har sine begrænsninger, fordi du ikke ser genstande med lav varmeudvikling særligt godt. Det er derfor ikke nødvendigvis et særligt velegnet middel til at danne dig et indtryk af de fysiske omgivelser